
Who is my client?  What are
my obligations to my client? When
do those obligations end? Can my
client have me reassign the report
to others? Can I appraise the same
property for a different client?
What if the lender hires me but the
homeowner pays my fee at the
door? These are some of the many
questions we receive regarding the
appraiser-client relationship.

Question 1. I recently performed an
appraisal on a subject property for a
lender, and now a mortgage broker
has contacted me to ask me if I can
transfer the report to him. He wants to
have a different lender’s name placed
in the client line. He says he has the
permission of the first lender for me to
do this. Is this okay under USPAP?  

Answer—No.  Once a report has
been prepared for a named client, the
appraiser cannot readdress or transfer
the report to another party. Simply
changing the client name on the
report cannot change or replace the
original appraiser-client relationship
that was established with the first
client. See Advisory Opinion 26 for
more information.

Question 2. I know that I cannot
transfer a report from one client to
another, but I get calls all the time ask-
ing me to do this. Is there any way I
can accept the assignment and com-
ply with USPAP?

Answer—Yes.  The appraiser can
consider the request a new assign-
ment and establish a new appraiser-
client relationship with the second
client. See Advisory Opinion 27 for
more information.

Question 3. I recently performed an
appraisal on a subject property and a
new lender contacted me to request a
separate but complete appraisal on
the same property. Can I do this new
assignment?

Answer—Yes.  As long as the
appraiser does not use any confiden-
tial information given to him or her
by the first client, the appraiser can
accept an assignment to appraise the
same property for a different client.
See Advisory Opinion 27 for more
information. 

Question 4. The lender hired me to
do an appraisal, and told me to collect
at the door. The homeowners paid my
fee, and now they want a copy of the
report.  What can I do?

Answer:—USPAP defines the client
as “the party or parties who engage
an appraiser (by employment or by
contract) in a specific assignment.”
The determining factor is not who
pays for the appraisal or how it is
paid, but who contacted the apprais-
er in the first place and placed the
appraisal order. For a federally-relat-
ed transaction, federal law requires
the lender to be the one to engage
the appraiser’s services. In many, if
not most cases, the homeowner pays
for the appraisal either directly to
the appraiser or indirectly through
the lender, thus payment for serv-
ices is not the determining factor. In
the above scenario, it is the lender
who is the client, not the homeown-
er, and the appraiser cannot give a
copy of the report to the homeowner
without the lender’s consent. You
should inform the homeowner of
this when you collect the fee so
there is no confusion. 

Lenders are required by federal
law (the Equal Credit Opportunity
Act) to furnish a copy of the appraisal
to the borrower if the borrower
requests a copy in writing. This
applies to both consumer and busi-
ness loans for which real estate will be
collateral. If the homeowner wants a
copy of the appraisal, they can be told
to contact the lender directly or the
appraiser can ask the client for per-
mission to send a copy.

Question 5. A mortgage broker hires
me to appraise a property. The broker

asks that his name not be used as the
client, but that I instead identify the
client as a local lender on the written
appraisal report. The mortgage bro-
ker’s name or relationship to the par-
ties is not to be mentioned in the
report. Can I do this?

Answer—Once an appraiser places a
client name on the appraisal report,
that person or company is the client,
resulting in an appraiser-client rela-
tionship. If a mortgage broker wants
an appraiser to perform an appraisal
on a property that will then be offered
to several lenders, the appraiser
should not submit an appraisal report
naming anyone other than the broker
as the client. The appraiser could
state that intended users include lend-
ing institutions, without naming any
one lender. If the appraiser does state
a client name in the appraisal report,
the appraiser cannot simply change
the name of the client and submit the
appraisal to a new lender (See Ques-
tion 1 this page).

Question 6. What if it is the home-
owner who engages my services and
wants me to put a lender’s name on
the report as the client?

Answer—First of all, before the
appraiser accepts the assignment, the
appraiser must disclose to the home-
owner that a lender or its agent is
required to directly engage the serv-
ices of an appraiser in a federally-
related transaction. The appraiser
should make it clear to the homeown-
er that a lender may not accept the
report even if he states on the report
that the lender is the client. Also, the
homeowner should be informed that
once the appraiser states in the report
the name of the client, the appraiser
cannot change the name of the client
on the report.  

For more information on these
and other questions, see Advisory
Opinions 26 and 27. �
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